Novinky a články


LAUREÁTOM 10. ROČNÍKA BECKOVSKÉHO SLNKA SA STAL MATEJ TÓTH

13.06.2024

V stredu 12. júna 2024 sa na Hrade Beckov konal jubilejný 10. ročník podujatia Beckovské slnko. Projekt každoročne oceňuje jednu osobnosť z oblasti vedy, kultúry, spoločenského života a športu. Tento ročník patril Matejovi Tóthovi.

Na hradný kopec v Beckove prišli podporiť  Mateja aj jeho rodičia, manželka Lenka, štatutár O2 Športovej akadémie Mateja Tótha a bývalý jeho manažér Daniel Pastorek a riaditeľka Matejovej akadémie Mária Bedleková.

Beckovské slnko je výnimočný kultúrny projekt, ktorého cieľom je propagácia a uznanie výnimočným osobnostiam z oblasti kultúry, vedy, športu a spoločenského života. Matej Tóth získal ocenenie za svoje celoživotné dielo, počnúc jeho úspešnou reprezentáciou Slovenska v zahraničí, až po odovzdanie svojich skúsenosti deťom prostredníctvom O2 Športovej akadémie Mateja Tótha.

Autorom myšlienky a realizátorom akcie Beckovské slnko je nepolitické a nekomerčné združenie Konzorcium Beckovské slnko sídliace v Bratislave a zastúpené Máriou Gálikovou a Janou Podhorskou. 

Plastika Beckovské slnko je zhmotnením atmosféry, ktorá obklopuje Beckov. Je zhotovená technikou liateho bronzu a zlatená 24 karátovým zlatom. Autorom tohto diela je úspešný a nadaný sochár Martin Pala, ktorý sa v súčasnosti venuje komornej a monumentálnej sochárskej tvorbe.

Laureátmi ocenenia od roku 2015 sú významné osobnosti, ako Eva Blahová, Jozef Golonka, Vladimír Krčméry, Juraj Kukura, Elena Kohútiková, Peter Dvorský, Natália Hejková, Emília Vašáryová, Ivan Bella a jubilejný 10. ročník patril olympijskému víťazovi Matejovi Tóthovi.

@wireUiScripts